
Als lid van de Muscat-familie creëert de Tamaioasa een breed scala aan aromatische wijnen. Deze variëren van droge tot dessertwijnen met een laag of gemiddeld alcoholgehalte (12-12,5%) en zelfs mousserende wijnen.
De variëteit Muscat is waarschijnlijk ontstaan in het oude Griekenland. Het wordt al minstens twee millennia verbouwd in Roemenië.
Ampelografische kenmerken: hermafrodiete bloem – normaal op type 5-6, middelgroot blad – vijflobbig, lange bladsteel (12-15 cm).
Middelgrote druiven (150-180 g) en cilinder-conische vorm; dichte druivenbessen. Goudgele bessen met roestkleurige vlekken op het zonnige deel, krokant en intens aromatisch.
Naven met 100-120 cm middellange spruit.
De volledige rijping van de druiven vindt plaats in het eerste helft van september tot het helft van oktober, afhankelijk van de productierichting (droge wijn – zoete wijnen). Tamaioasa Romaneasca houdt van de meeste lange herfsten. Op deze manier verzamelen druiven 240-250 g/l suikers en bereiken door supra-rijping 270 g/l of kunnen deze waarden zelfs overschrijden.
De gemiddelde productie van druiven/ha is 8000 kg.
Deze wijnen worden, afhankelijk van hoe de wijnen tot stand zijn gekomen, direct in gebruik genomen of kunnen enkele jaren achterhaald zijn.
Geur en smaak: intens geurenpalet zoals abrikozen, peren, basilicum, wierook, honing, meloen of ananas.
De zoete stijl draait om zeer rijpe steenvruchten zoals perziken en peren en kan heel exotisch worden, denk aan ananas. Het honingaroma is veel meer uitgesproken en meestal is er ook een specifieke roos (of rozenwater) smaak aanwezig. Dit is alleen prettig als de zuurgraad de zoetheid kan ondersteunen en het alcoholpercentage laag genoeg is om het makkelijk doordrinkbaar te maken.
Halfzoete of zoete wijnen worden aanbevolen om te worden geserveerd met desserts gemaakt van fruit en ook zonder zoete snacks om hun smaak en waarde te waarderen
De droge stijl is, als hij jong is, meestal erg citroenachtig, met tonen van vlierbloesem, verse druiven, acaciabloemen, lindebloemen en hints van groene appels, die we ook zien in Feteasca Alba. Als het gracieus ouder wordt, ontwikkelt het aroma’s van honing, meloen, ananas of perziken. De oudere wijnen kunnen een bittere noot in de afdronk hebben en dichter bij de suggestie van wierook komen. Droge wijnen worden aanbevolen als aperitief of bij salades en pittige specialiteiten uit de Aziatische keuken. Als je fan bent van de Aziatische keuken, probeer dan een off-dry Tamaioasa met wat garnalenrolletjes en een zoetzure saus of deze foolproof garnaalschotel. Ten slotte is dit een geweldige keuze voor een dessertwijn, als aanvulling op taarten, cheesecakes op basis van fruit of citroencakes.
De Tamaioasa kan ook worden omgevormd tot een frisse en citroenachtige mousserende wijn die het frisse karakter behoudt en extra toast- en gisttonen krijgt als hij volgens de traditionele methode wordt gemaakt.
Deze veelzijdige witte wijn is een uitstekende metgezel voor verschillende gastronomie. De droge knapperige en vooral de sprankelende versies zijn heerlijk voor een vette vis, zoals een botervis gekookt in witte saus of sashimi.
Voor de volledige Roemeense ervaring drinkt u een glas droge Tamaioasa met gepekelde snoek geserveerd met polenta of probeert u een harde, gerijpte schapenkaas.